Дошкільний навчальний
 заклад №18


                                                                                                                                                           Понеділок, 23.04.2018, 08:32


Вітаю Вас Гість


| Реєстрація | Вхід
» Меню сайту

» Категорії розділів
Скоро в школу [11]
Візьміть на замітку [22]
Абетка безпеки [6]
Медична сестра радить [24]

» Погода в Ужгороді

» Пошук по сайту

Головна » Статті » Медична сестра радить

Дитина-солодкоїжка

Багато діток обожнюють шоколадки, мармеладки та інші солодкі смаколики. Але чи варто балувати малюків десертними ласощами, і якщо так, то в якій кількості їх давати?

Діабет першого типу

У маленьких діток, як правило, зустрічається діабет 1-го типу, пов’язаний з недостатнім виробленням інсуліну, який нормалізує рівень глюкози в крові. Цим вони відрізняються від дорослих, які частіше хворіють на діабет 2-го типу. При цьому інсуліну виробляється достатньо, але клітини організму з ряду причин перестають реагувати на його специфічний сигнал, ігноруючи його сахароснижаючий   вплив.

У групі ризику – малюки, що важили при народженні більше 4,5 кг, які страждають ожирінням або ендокринними розладами, мають діабетиків батьків або найближчих родичів, однояйцеві близнюки, якщо один з них хворий на цукровий діабет.

В основі захворювання лежить дефект імунної системи, коли сам організм виробляє специфічні антитіла, що руйнують ендокринний апарат підшлункової залози. Як показують спостереження, «детонатором», що запускає аутоімунний процес, нерідко служать віруси дитячих інфекцій, зокрема свинки (епідемічного паротиту), вітрянки (вітряної віспи), краснухи та жовтяниці (гепатит А, він же – хвороба Боткіна). Втручаючись в секреторний апарат підшлункової залози, підступні віруси виводять з ладу «конвеєр» з виробництва інсуліну. У малюка , який переніс ці захворювання, згодом може розвинутися діабет!

Пік захворюваності припадає на дошкільний вік і перший клас, що не дивно: дитина пішла в садок або школу, зіткнувся з незнайомими вірусами і почав виробляти до них імунітет. У такий момент захисна система організму напружена до межі і при несприятливому збігу обставин може направити удари своєї артилерії – специфічних антитіл проти власної підшлункової залози, запустивши механізм діабету. До того ж у цей момент починається період бурхливого зростання – перше  фізіологічне витягування. Командує їм ендокринна система. При цьому всі її ланки, в тому числі і підшлункова залоза, проходять випробування на міцність і тому особливо чутливі до несприятливих впливів.

Ваші дії

 

Зробіть все можливе, щоб зменшити для дитини  небезпеку  захворіти діабетом. Молочно-рослинна дієта – його надійна профілактика.
Ви не перегодовуйте малюка! У 80% огрядних дітлахів зайву вагу запрограмований генетично, і 15% набрали його з інших причин, головна
з яких – домашня традиція готувати калорійні страви і поглинати великі порції.

 

Тягне на солоденьке

 

Чому малюка тягне до солодкого, як магнітом? Смакова чутливість у нього нижче, ніж у дорослого. Щоб задовольнити мозкові центри сприйняття солодкого, діти їдять його, не знаючи міри. Нічого хорошого в цьому немає! Якщо зростаючий організм перевантажувати вуглеводами, виникнуть діабет і ожиріння. Проте абсолютно забороняти їсти солодощі теж не можна.

Вуглеводи – найважливіше джерело енергії для дітей. Вони витрачають її набагато активніше, ніж дорослі, а тому особливо потребують  у «швидких» вуглеводах, які  моментально згорають в організмі: цукрі, глюкози і фруктози, що містяться в соках і фруктах, і лактози, яка присутня в молоці. Солодощі допомагають швидко заповнити витрачені сили. Якщо дитині не дають їх, може настати гіпоглікемія. Рівень глюкози в крові впаде, і дошкільник відчує себе погано, стане млявим, неконтактним. У таких випадках солодке діє як ліки.

 

Мами, категорично відмовляють малюкові у праві на цукерку, щоб не розтовстів і не став діабетиком, насправді завдають шкоди дитячому здоров’ю.
Вуглеводи беруть участь у побудові клітинних мембран, білків крові, гормонів. Діти, яким забороняють солодке, частіше плачуть, вередують, впадають
в депресію. Цукерки та шоколадки малюкам безумовно необхідні, але в помірній кількості і в належний для цього час. І не все підряд, а ті, що дійсно корисні.

 

Ваші дії

 

Для повноцінного розвитку, піднесеного настрою і відмінного навчання (адже клітини головного мозку працюють на чистій глюкозі  дитина
повинна  щодня отримувати як мінімум 40 г «швидких» вуглеводів. Це 2-3 цукерки або мармеладки (шматочка шоколаду, палички пастили) або пара
штучок зефіру, кілька печив або вафель. Найкраще дати їх до полуденка, але можна запропонувати і після обіду. На сніданок обов’язковий солодкий
чай або какао, а ось на вечерю не потрібно нічого солодкого, хіба що стаканчик йогурту або сирок.
Якщо малюк перебрав норму по «швидким» вуглеводам за святковим столом, нічого страшного – залиште його на наступний день без солодкого.
З цукерок переважніше шоколадні. Вони не збуджують нервову систему, як вважалося раніше, а навпаки, постачають її магнієм, що підвищує
стійкість до психічних навантажень і захищає від діабету. У шоколаді багато антиоксидантів, що нормалізують імунітет і обмін речовин.
Забудьте про льодяники на паличці і без, а також карамельках і настільки улюбленою дітьми солодкої ваті. Це просто плавлений цукор в чистому вигляді. Він дуже калорійний і дає надмірне навантаження на підшлункову залозу. Ці солодощі загрожують діабет і псують дитячі зубки.
Пачка морозива в день (краще пломбіру) – норма для дитини, якщо тільки у нього немає зайвої ваги або він не страждає дискінезією жовчних шляхів. Таке морозиво менш калорійне, ніж інші солодощі, плюс до всього воно загартовує носоглотку, формує несприйнятливість до застуди і ангіни, містить кальцій, вітамін В2 та інші корисні речовини.
Глазуровані сирки, солодку газовану воду, торт і тістечко давайте тільки по святах – занадто багато цукру!
Не тільки смачні, але й корисні горішки і сухофрукти в білому і чорному шоколаді. Кілька таких цукерок можна запропонувати малюкові до чаю після вечері, не побоюючись перевантажити його організм вуглеводами.

 

Малята-сахароголікі

Заборонений плід, як відомо, солодкий. Дитина обов’язково дорветься до нього, коли вас не буде поруч. З дітей, яким забороняли солодке, виростають найзапекліші «сахароголікі». Ризик цукрового діабету у них набагато більше, ніж у тих, для яких солодощі в дитинстві були не в дивину. Дорвавшись до заповітної цукерниці в гостях, дитина, вихована на обмеженні або культі солодкого, неодмінно влаштує підшлунковій залозі випробування на міцність. Хочете уникнути проблем – виробіть спокійне ставлення до солодкого в сім’ї.

Ваші дії

 

Не перетворюйте солодке на щось особливе, святкове. Не робіть нагородою за хорошу поведінку, успіхи в оволодінні рахунком і читанням або обід, з’їдений через силу. Діти – не циркові тварини: не потрібно заохочувати їх ласощами за хорошу поведінку!
Не тримайте на столі блюдо печива або коробку цукерок. Дитині обов’язково захочеться запустити туди руку. Краще зберігайте солодощі в шафі і видавайте на десерт.
Не намагайтеся заспокоїти розстроєного малюка цукеркою або шоколадкою (так само як і покарати, залишивши без десерту).
Підсолодити дитячі прикрощі дуже заманливо, але з медичної точки зору недалекоглядно. Адреналін, який організм виробляє в стані стресу, відноситься до так званих контрінсулярнихгормонів, що не дає інсуліну нормалізувати рівень глюкози в крові.

 

Вчені виявили, що у дітей, яким дали випити на голодний шлунок небагато цукрового сиропу, протягом 2-3 годин наднирники виділяють удвічі більше адреналіну. Якщо його зміст вже було підвищено через переживання, прийом солодощів цілком може запустити механізм діабету!

Загроза для здоров’я

Ризик придбати діабет набагато вище взимку і на початку весни, ніж влітку. Пік захворюваності припадає на грудень, січень і лютий. У ці місяці лікарі ставлять діагноз 25% дітей, хворих на діабет 1-го типу протягом року, а в червні-липні – всього 8%. Причина – у вірусах застуди, грипу, дитячих інфекцій, а також їх побратимах з екзотичними назвами. Це коксаки, цитомегаловіруси і багато інших: вони виводять з ладу в підшлунковій залозі внутрішньоклітинний конвеєр з виробництва інсуліну.

Під час грипу, застуди та інших інфекцій переведіть малюка на щадну дієту, мета якої – розвантажити підшлункову залозу, обмеживши виділення нею травних ферментів, дати їй відпочинок і можливість прийти в себе. Тоді діабету не вдасться вкоренитися в дитячому організмі, скориставшись нездоров’єю дитини. Під час хвороби і протягом місяця після неї переведіть його на особливу дієту.

Ваші дії

 

Виключіть з поживного раціону своєї сім’ї міцні бульйони, жирні, гострі і кислі страви, ковбасу, сосиски, сардельки, субпродукти (до них відносяться печінка, нирки тощо), копченості та соління (у першу чергу квашену капусту), консерви, ікру і жирні сорти риби.
Під забороною опиняються горіхи, бобові, чорний хліб (в них занадто груба клітковина), пшоно (через погано перетравлюються клітинних оболонок), свіжа випічка, торти, тістечка і карамель, морозиво, жувальна гумка, квас, каву, шоколад, цитрусові, а також весь асортимент газованих напоїв.
Не змушуйте дитину до кінця доїдати порцію, якщо він вже ситий. Адже під час будь-якої недуги у дітей завжди знижується апетит, тому нехай краще малюк трохи недоїсть, ніж переїсть собі ж на шкоду.
Не варто постійно давати крихті сирі овочі і кислі плоди. У них хоч і міститься велика кількість вітамінів, але термічно не оброблені овочі мають також небажаним під час хвороби сокогонною  дією

 

Категорія: Медична сестра радить | Додав: admin (15.10.2013)
Переглядів: 352 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
» Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 167

» Корисні посилання
1.Веб-сайт МОНмолодьспорт 2.Державне інформаційно-виробниче підприємство видавництво „Педагогічна преса”

» Статистика сайту

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Copyright MyCorp © 2018
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz